Tüm Haberleri GösterBüyük işler küçük adımlarla başlar
Yayınlanma Tarihi: 12 Mart 2017, Pazar
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Toplumsal Duyarlılık Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazenin Ruso: “Sosyal sorumluluk ailemiz için, arkadaşlarımız için, komşularımız için, mahallemiz için, ülkemiz için ve hepsinden önemlisi insanlık için faydalı bir şeyler yapabilmektir.”
Karl M YORGANCI
Mevlana’nın da belirttiği gibi, “Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez”. Başkalarına iyi davranmak, onlara yardım etmek hem yardım eden kişi için hem de yardım edilen kişi için mutluluk verir. Yardımlaşmak, güzel bir paylaşımdır. Yüreği güzel, içerisinde insan sevgisi, doğa sevgisi ve hayat sevgisiyle bilinen bir isim Yrd. Doç. Dr. Nazenin Ruso. Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Toplumsal Duyarlılık Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olan Ruso ile sosyal sorumluluğun anlamı, bireysel olarak bu konuda yapabileceklerimizi ve üniversite çatısı altındaki merkezlerinin faaliyetleri hakkında konuştuk.
Sosyal sorumluluk ne anlama gelir? Sosyal sorumluluk projeleri derken nelerden söz edebiliriz?
Sosyal sorumluluk projeleri, sosyal yardımlaşma içeren projelerdir. Sosyal sorumluluk projelerinde akla gelen iki anahtar kelime ‘çevre’ ve ‘toplum ’dur. Sosyal sorumluluk aslında ortak yaşama yönelmektir, diğer bir değişle bireylerin sadece kendi çıkarları doğrultusunda değil, içinde bulundukları toplumun da ihtiyaçlarını düşünerek davranabilmeleri, bu doğrultuda çeşitli eylemlerde bulunabilmeleridir. Sosyal sorumluluk ailemiz için, arkadaşlarımız için, komşularımız için, mahallemiz için, ülkemiz için ve hepsinden önemlisi insanlık için faydalı birşeyler yapabilmektir.
Sosyal sorumluk projeleri illa büyük olmak zorunda mı? Yoksa bireysel olarak da bir şeyler yapabilir miyiz?
Sosyal sorumluk projelerinin büyük ve güç olmasına gerek yoktur. Küçük ve güzel bir şekilde de insanların sorunlarına çözüm getirilebilir veya toplum sorunlarının bir ucundan tutulabilinir. Örneğin eve giderken durup kan bağışında bulunmak, gidip yaşlılar evinde veya yakın çevremizde yaşayan ve kimsesi olmayan yaşlılarımıza 10-15 dakika birşeyler okumak, alışverişlerine yardım etmek, yaşadığımız çevreyi temiz tutmak ve kirli gördüğümüz alanları temizlemek de sosyal sorumluğumuzu gerçekleştirmektir.
DAÜ’de ne gibi sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyorsunuz?
Her dönem, çeşitli bölümlerden öğretim üyeleri, öğrencilerin ve öğrenci kulüplerinin de insiyatifinde birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmekteyiz. Ben 2003 yılından beri bu projeleri Turizm ve Otelcilik Bölümü’nde verdiğim organizasyon, rekreasyon ve seçmeli dersler çerçevesinde gerçekleştirmekteyim. Şu anda ise Turizm Fakültesi bünyesinde açtığımız ‘Sosyal Sorumluluk Organizasyonları’ dersini vermekteyim. Bunun yanı sıra Toplumsal Hizmet Kulübü adında tamamen gönüllü öğrencilerle çalışan Sosyal ve Kültürel Aktivite Merkezi’nin çatısı altında faaliyet gösteren bir de kulübümüz vardır. Ayni zamanda rektörlüğe bağlı faaliyet gösteren Toplumsal Duyarlılık adında projelerimizi yürüttüğümüz bir de merkezimiz bulunmaktadır. Bu merkezin yönetim kurulunda görev almaktayım. Merkez çatısı altında topluma yönelik her konuda projeler yürütmekteyiz.
İçerik olarak bu projelerden de bize biraz bahsedebilir misiniz?
Çok geniş bir yelpaze altında projeler gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz ay DAÜ Turizm Fakültesi, sponsor AFIK Grup’un da katkılarıyla gercekleştirdiği projede SOS Çocuk Köyü’ne ve KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Sosyal Hizmetler Dairesi Lefkoşa Çocuk Yuvası’na yönelik yeni yıl organizasyonu düzenledi. DAÜ’nün projeleri sadece ülke içerisinde değil, Türkiye’den gelen DAÜ’lü öğrencilerimiz aracılığıyla Türkiye’de de devam etmektedir. Van’daki ilkokula kırtasıye yardımı, Adana’da yaşayan Suriyeli çocuklara çeşitli yardımlar, Hakkâri’de bulunan bir ilkokula diş kontrolü gibi projeler gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz projeler her yaşa hitap eden projelerdir. Yaşlılar, gençler ve çocuklar olmak üzere üç nesli bir araya getiren etkinliklerden yanı sıra engellilere, özel eğitim merkezi öğrencilerine ve kanser hastalarına her zaman maddi ve manevi bağlamda yardımcı olacak etkinlikler düzenlemeye çalışmaktayız.
Kültürel etkinliklerle ilgili ne gibi çalışmalarınız var?
Kültürel etkinliklere de çok önem vermekteyiz. Durumu iyi olmayan ailelere davullu zurnalı kültürümüze uygun sünnet töreninden, çocuk esirgeme kurumu gibi kurumlara yönelik lokma veya aşure günlerine, SOS çocuk köyüne yönelik yabancı ülkelerden öğrencilerle düzenlenen kültürlerarası iletişim etkinliklerinden, şehitler haftasına yönelik söyleşiler, ‘Kayıp Otobüs’ gibi film gösterimleri ve tarihi gezilerimize çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik.
Çevre bilincini artırmaya yönelik çalışmalarınız var mı?
Çevre projelerimiz arasında da çevre bilincini artırıcı seminerlerden, sahil temizliklernden ve piknik alanlarına veya okullara düzenlenen fidan dikme etkinliklerinden bahsedebiliriz. Hayvanlara yönelik de birçok proje gerçekleştirmekteyiz. Mağusa’da bulunan hayvanat bahçesini iyileştirme projesi, sokak hayvanlarını besleme projesi ve köpeklere yuva sağlama projesi hayvanlara yönelik projelerimize örnek gösterilebilir. Sağlığa yönelik etkinlikler arasında kan bağışı kampanyalarımız ve toplumu şiddet, homofobi, sağlık gibi hassas konularda bilinçlendirmeye yönelik seminer ve söyleşilerimiz bulunmaktadır. Geçtiğimiz ay Mağusa Devlet Hastanesi’ne Bebek Emzirme Odası düzenledik. Bunlara ilaveten sportif etkinlikler de düzenlemekteyiz. Sportif etkinlikler arasında geleneksel olarak Toplumsal Hizmet Kulübümüz tarafından her yıl düzenlenen SOS-DAÜ futbol turnuvaları, dalış etkinlikleri, karting veya bowling turnuvaları yer almaktadır.
Son olarak okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Bu projeleri gerçekleştirirken maddi ve manevi desteğe her zaman çok ihtiyacımız vardır. Bu yüzden sosyal sorumluluk projesi gercekleştirmek isteyen ve ‘ne yapabiliriz?’ diye düşünen her kurum ve kuruluşa bizlere her zaman ulaşabileceklerini hatırlatmak ve gazeteniz aracılığıyla bugüne kadar bize sponsorluk yapan tüm şirket ve sahışlara, bu projelerde başarılı olmamızı sağlayan yönetimimize ve öğrencilerimize de katkıları için sonsuz teşekkürler etmek isterim.
Teşekkür ederim.