Skip Navigation LinksNews1126-5481
Tüm Haberleri Göster

DAÜ’lü Öğrenciler Engelleri Aşıyor

DAÜ’lü Öğrenciler Engelleri Aşıyor
Yayınlanma Tarihi: 9 Ocak 2015, Cuma

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Toplumsal Duyarlılık merkezi çatısı altında toplanan sosyal sorumluluk projeleri, duyarlı gençler tarafından gerçekleştirilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde engelli çocuklar ve gençler için çeşitli sosyal sorumluluk projeleri düzenleyen DAÜ’lü öğrenciler, engelli kişilere karşı verdikleri önemi bir kez daha vurgulamış oldular.

‘Engeli Değil Yaşamı Paylaş Benimle’ Konferansı

DAÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 4. sınıf öğrencileri tarafından, DAÜ öğretim görevlisi Barış Başel tarafından verilen ve Topluma Hizmet dersi için hazırlanan proje, DAÜ Aktivite Salonu’nda gerçekleştirildi. ''Engeli Değil Yaşamı Paylaş Benimle'' isimli bu konferansa, Kıbrıs Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Murat Katrin, Sedat Hacımehmet ve Çelen Çağansoy konuşmacı olarak katıldı. Kibrit, KKTC'de 32 yıldır engelli olarak yaşadığını söyleyerek, sivil toplum örgütüyle birlikte çalıştığını ve birçok projede yer aldığını dile getirdi. Kibrit geleceğe yönelik bir plan yapmak istediklerinde bile arkalarına bakmadan ilerleyemediklerini, kaç adım atabildik acaba sorularını sormadan geçen bir tek günleri bile olmadığını da vurguladı. Kibrit, ‘Biz engelliler için süren bu mücadelede, 2004 yılına kadar Türkiye’den 5 yıl ilerideydik fakat şimdi Türkiye’yi 10 yıl geriden takip ediyoruz’ dedi.

Ardından sözü alan Sedat Hacımehmet, yakın arkadaşı Murat Katrin ile birlikte bir televizyon kanalında çalıştıklarını söyleyerek kamera açıldığı andan itibaren engelliler için yapılan mücadeleyi anlatmaya başladıklarını ve bu mücadelenin devam edeceğini dile getirdi. Engelliler için yapılan park alanlarının işgal edinmesinden yakınan Hacımehmet, bu durumu hiç hoş karşılamadığını söyledi. Ayrıca, insanların engellilerin yerlerini işgal etmemesi için bir cezai yaptırımın olması gerektiğini de vurguladı. Hacımehmet’in ardından sözü alan Murat Katrin, söze duyarlılık kavramı üzerinde durarak konuşmasına başladı. Duy-ar-lılık diye hecelediği bu kelimede 'ar' kelimesinin üzerine açıklamalar yaparak, ‘Ar’ kelimesinin namus demek ve 'duy' hecesinin ise duyarlılıktan geldiğini belirtti ve kısacası ‘duyarlı namuslular’ diye sözlerine devam etti. Engelliler için engel oluşturan kesimin devlet ve mimarlar olduğunu söyleyen Katrin, halkın mücadeleden yana olduğunu dile getirdi.

Son olarak sözü alan Çelen Çağansoy ise, spastik olarak dünyaya geldiğini söyleyerek sözlerine başladı. Bu engelin doğum esnasında veya doğum sonrasında beynin oksijensiz kalmasıyla oluşabileceğini dile getirerek, bu olumsuz durumun hareket sistemine veya vücudun organlarından herhangi birine zarar verebileceğini söyledi. Çağansoy kendisinin hareket sisteminin problemli olduğunu, tek başına hareket edemediğini ve tekerlekli sandalye kullanmakta geciktiğini üzülerek söyledi.

Konuşmacıların ardından, Kıbrıslı sanatçı Mehmet Geçit, şarkılarıyla konferansa renk kattı. Konuşmacıların ve öğrencilerin şarkılara eşlik etmesiyle program son buldu.

Engelli çocuklarla sinema keyfi

DAÜ İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencilerinden Gül Angı, Mehmet Güven,  Gül Gül ve Cansu Tuncay tarafından, öğretim görevlisi Anıl Kemal Kaya koordinatörlüğünde ‘Engelsiz Film İzleyelim’ adı altında düzenlenen projeyle engelli çocuklara sinema keyfi yaşatıldı. Yapılan bu sosyal sorumlulukla, engelli çocukları günlük hayata dahil ederek toplumun bu konudaki farkındalığını artırmayı amaçlayan DAÜ’lü İletişimciler bu konudaki duyarlılıklarını bir kez daha vurgulamış oldular. Lemar sponsorluğunda, Mağusa Lemar AVM’de gerçekleştirilen etkinlikte daha önce sinemaya hiç gitmeyen 50 engelli çocuk, Madagaskar filmini izleyerek hem keyifli zaman geçirdiler hem de sinema keyfi yaşadılar.             

Engelli Gençlerle DAÜ’lü İletişimcilerin Kahvaltı Keyfi

Öte yandan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), İletişim Fakültesi, Halkla ilişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencilerinden Samet Bıyıklı, Fadıl Isgandarov, Fuad Safaraliyev ve Sirac Talibov, Umut Ayman tarafından verilen Sosyal Sorumluluk İçin Pazarlama İletişimi dersi kapsamında sosyal sorumluluk projesi düzenlediler. İrfan Nadir 18 yaş üstü Rehabilitasyon Merkezi’ndeki gençlere yönelik düzenlenen etkinlik, Gazimağusa’daki Pierre Loti ve Meeting Place sponsorluğunda gerçekleştirildi. İlk olarak engelli gençlerle birlikte Gazimağusa’daki Meeting Place’de kahvaltı yapıldı ve onlara güller ve balonlar dağıtıldı. Ardından, Pierre Loti’ye giden öğrenciler, engelli gençler için hazırladıkları eğlence ortamında hep birlikte dans edip eğlendiler.


DAÜ Web Siteleri